Existujú rozdiely v roztokoch na kontaktné šošovky?


Áno, uhádli ste správne. Aj ja patrím k tej veľkej časti populácie, ktorá nosí kontaktné šošovky. Teda na šošovky som prešla na trvalo asi tak pred rokom, okuliare mi už proste prekážali a chcela som zmenu. Momentálne používam šošovky značky Acuvue, priznám sa, že šošovky inej značky som ani neskúšala, načo aj keď mi tieto maximálne vyhovujú. Keďže nepoužívam jednodňové šošovky, tak k nim samozrejme potrebujem aj nejaký roztok. Doposiaľ som vyskúšala dve najbežnejšie dostupnejšie značky a práve o nich sa v tejto recenzii chcem trochu rozpísať. Oba roztoky sú určené na mäkké šošovky vrátane silikón-hydrogelových.

 1. Alcon - Opti Free Replenish - tento roztok používam dlhšie, aj pri mojich prvých pokusoch som naň vždy natrafila. Má pekný biely obal, viečko je vyklápacie, čo mne osobne vyhovuje viac, aspoň ho nemusím hľadať. Veľkosť balenia je 300 ml, kúpite ho v lekárni, v DM drogérii, ale asi najlepšie ceny sú na internete. Ja som ho kúpila v dvojbalení za 17,62 Eur. Súčasťou každého roztok je aj puzdro, ktoré je bielej farby a uzávery sú dvojfarebné, aspoň sa nepomýlite, ktorá šošovka kam patrí.

Čo sa týka čistiacich schopností roztoku, som s ním spokojná, ale šošovky stále čistím aj v ruke, predsa len, roztok sám o sebe nedokáže šošovky vyčistiť tak dobre, ako to urobíte vy pri ručnom čistení. S veľkými usadeninami na povrchu šošoviek si však roztok poradiť nevie, ale tie sa mi tam našťastie objavujú až ku koncu používania jedného páru šošoviek, kedy mám už aj tak v pláne si vymeniť starý pár za nový, takže nič dramatické sa nedeje. 

Spotreba roztoku je vcelku malá, takéto balenie miniem za mesiac aj nejaké dva týždne, takže nejakých 6 týždňov používania s ním vydržíte. Mne osobne by sa ale hodil tento roztok aj v nejakom povedzme 0,5 l balení, ale ani takto to nie je zlé, je to aspoň prenosnejšie, naviac nájdete aj menšie varianty. 

2. Bausch & Lomb - Renu MultiPlus - na tento roztok som prešla len nedávno a to z toho dôvodu, že som proste chcela vyskúšať niečo nové, nerada používam dlho jeden typ produktu čo sa týka kozmetiky a platí to aj v tomto prípade. Dostupnosť roztoku je fakt skvelá, rovnako ako v prípade prvého roztoku. Balenie je väčšie - 360 ml. Obal je priesvitný, takže spotrebu môžete sledovať ako sa hovorí "v priamom prenose". Viečko je šrubovacie a môže sa vám teda stať, že ho niekde stratíte, osobne mi viac vyhovuje balenie roztoku Aclon, kde je vrchnáčik súčasťou roztoku. Aj k roztoku Renu je pribalené puzdro na kontaktné šošovky a tiež sú pravé a ľavé vrchnáčiky farebne odlíšené. 

Čistenie šošoviek je efektom úplne rovnaké ako v prípade roztoku Alcon, ani lepšie, ani horšie. Výsledok na šošovkách je úplne totožný, tiež si nevie poradiť s väčšími usadeninami a tiež si šošovky stále umývam aj v ruke. V tomto smere sú sily roztokov vyrovnané. Cenovo je však roztok Renu určite výhodnejší, za dvojbalenie zaplatíte asi 17,99 Eur, avšak balenie je väčšie 360 ml, pričom za roztok od značky Alcon zaplatíte trochu menej 17,62 Eur, ale balenie je len 300 ml. Takže Renu sa určite oplatí viac, naviac tie ich účinky sú fakt porovnateľné, takže nevidím takmer žiaden dôvod, prečo kupovať ten drahší. Ceny som čerpala zo stránky http://www.vasesosovky.sk/, odkiaľ roztoky aj reálne kupujem. 

Ale je tu jedno ale a to je najmä to, že obal Renu je nejaký tvrdý, ťažšie sa stláča a aj roztok sa pomalšie nalieva. Roztok Alcon má obal mäkký a pre mňa je ten obal určite lepší a praktickejší, vyklápací vrchnáčik to je moje. Aj čo sa týka vzhľadu to u mňa vyhráva Alcon, proste sa mi ten obal páči viac. 

Iné rozdiely som však medzi roztokmi nenašla, takže keď ma omrzí jeden, prejdem na druhý, aspoň v tom bude nejaká variabilita. 


A aký roztok na šošovky používate vy?



Komentáre