Na prírodnej vlne - farbenie hennou


Predĺžený víkend je za nami a len 4 pracovné dni pred nami, myslím, že to vôbec nie je zlá štatistika. Počas týchto troch dní som sa venovala okrem iného aj svojmu kozmetickému svetu a tak vám dnes prinášam po dlhom čase niečo o vlasoch. Farbenie vlasov je niečo, čo ja nerobievam veľmi často, asi tak cca 2 - 3 krát do roka, podľa nálady, potreby a iných faktorov. V domácom prostredí bolo na takéto experimenty navyše kopec priestoru aj materiálu a tak som to vzala nazeleno - nebojte sa, to je len farba prášku, ktorý mal tentokrát tú česť prejaviť svoje účinky na mojich vlasoch - áno, hádate správne, reč je o henne. Henna je prírodná farba na vlasy, pôvodne je červená, no predávajú sa aj iné odtiene a teda aj ten môj hnedý. K farbeniu hennov som inklinovala už dlhšie, ale blog Trojveršie ma o tom presvedčil na 100%. 

Nakráčala som jedného pekného dňa do DMky, kde som už varená-pečená a vzala odtiaľ dve krabičky farby Henna, hnedý odtieň. Na výber bola len jedna hnedá, takže nebolo o čom veľmi špekulovať. Investícia to bolo trochu vyššia, keďže mám dlhšie vlasy jedno balenie podľa návodu nestačí a tak som si kúpila dve čo ma vyšlo na nejakých 11 EUR, ale veď raz za čas a keď je to také skvelé, tak prečo nie. Farbu som doma prezrela, prečítala príbalový leták a zo všetkými informáciami a potrebnými inštrumentmi som sa pustila do práce. Vopred upozorňujem, že na farbenie hennou si je potrebné vyhradiť podstatne viac času ako pri bežnom farbení chemickými farbami, minimálne hodinu, no najlepšie je vraj nechať farbu pôsobiť dlhšie. Ďalej potrebujete nejaké staré oblečnie, poriadne latexové rukavice, nádobku na miešanie farby a horúcu vodu.

Takže som si do nádobky vysypala ten zelený prášok, pridala vriacu vodu, priznám sa, že trafiť konzistenciu nebolo vôbec jednoduché, v návode o tom nepíšu veľmi nič konkrétne a hustá kaša je široký pojem, ktorý sa dá vysvetliť fakt všeliako. Takže vzniklo z toho asi toto.

Vôňa je taká bylinková, ale nie je to žiaden hrozný smrad, podľa mňa chemické farby smrdia horšie ako toto, je to niečo ako bylinkový čaj, takže nič strašné. Na nanášanie henny štetcom zabudnite, to skrátka musíte rukami, inak si to neviem predstaviť. Hennu som naniesla podľa návodu na presušené vlasy, ťažko povedať, či to bolo dobré alebo zlé, ale držala som sa návodu. Ešte jeden detail, je fakt nutné natrieť si čelo nejakým hutným krémom, aj oblasť uší, aby sa henna nedostala kam nemá. 

Zo strachu pred zelenými či červenými vlasmi som si deň predtým spravila test, ale vlasy nechytili žiaden zo spomínaných odtieňov, takže som mohla na druhý deň veselo farbiť. Po nanesení farby na vlasy rukami som si vlasy zabalila do priloženej čiapky a nechala pôsobiť hodinu a pol, dlhšie som to už proste nevydržala, upiekla som medzitým dva zákusky a povedala som si, že moja zvedavosť už nemôže byť väčšia. Na moje prekvapenie sa henna vymývala pomerne dobre, dokonca to prežila aj kúpeľna, je len potrebné si spočiatku vlasy zmyť jedným smerom, kým je na nich tej zelenej hmoty ešte veľa. Ja som si vlasy ešte po zmytí farby umyla šampónom, keďže som nevedela akým, použila som detský, kondicionér som vynechala, napriek tomu som vlasy rozčesala takmer bez ťažkostí. 

Asi najviac vás a aj mňa zaujímal výsledný efekt. Čítala som, že na prvýkrát henna nemusí spraviť s vlasmi výrazné zmeny a že to rozhodne nebude taký efekt, ako po klasickej farbe no a veru bola to pravda. Na mojich vlasoch takmer nevidieť, že som hodinu a pol mala na hlavne nejakú farbu, sú trošku svetlejšie, hnedé, žiadne červené odlesky, skrátka nič. Keďže mi nejako nedošlo sfotiť si vlasy pred farbením, tak fotka po je už zbytočná, pretože by ste ju nemali s čím porovnať. Takže podám len slovný opis - žiaden zázrak, takmer žiadna zmena. 

Henna vlasy trochu vysušuje, ale mne to nevadí, tie moje sú aj tak mastné, takže možno im to len pomôže. Len tak medzi nami, po henne vraj dobre rastú vlasy, takže všetky účinky budem starostlivo pozorovať a podám hlásenie ako inak.

Celkový dojem a budúcnosť henny v mojom živote? Zatiaľ ťažko povedať, keďže som v danom prípade netúžila po nejakej radikálnej zmene farby vlasov, tak ma výsledný efekt v podstate potešil, ale som zvedavá na nasledujúce dni a moje dojmy a zážitky, takže zatiaľ som zmätená a prekavpená, no skôr v pozitívnom smere. Do tejto henny z DMky by som už ale asi v budúcnosti nešla, rada experimentujem a táto je vraj všeobecne taká slabšia henna. 

Čo vy a henna? Skúšali ste ju už alebo sa jej ako ja na začiatku bojíte? 

Komentáre

  1. Hennou jsem se jeden čas barvila, ale pak mi začaly vadit silné odlesky do zrzava, které henna vytváří.

    Welcome!♥Reviews everywhere

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Také jsem o henně přemýšlela, ale byla jsem odbarvená a na odbarvené vlasy se dávat nemá. A když mám teď hnědé vlasy, tak se nechci vzdát toho odstínu, co používám a těch hnědých odstínů moc není .

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môj odtieň Henna vôbec nezmenila, čo som fakt nečakala.

      Odstrániť
    2. Ještě jsem zapomněla napsat, že jsem četla i o bezbarvé henně, ze které se dělají zábaly čistě jen kvůli zlepšení kvality vlasů. Dost o ní teď uvažuju.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.