Umelé slzy - úľava pre oči

 

Oči máme iba jedny a preto je dôležité sa o ne poriadne starať, zbytočne ich netrápiť, veď poznáte to príslovie ako oko v hlave. Dnešná rýchla a hlavne IT doba dáva našim očiam poriadne zabrať, denno-denné sústavné pozeranie do počítača v klimatizovanom prostredí a ešte najlepšie s umelým neónovým osvetlením je totálna bomba. Všetky tieto faktory oči vysušujú, v dôsledku čoho dochádza k ich začervenaniu a páleniu. Našťastie na tento problém už existuje riešenie a to v podobe umelých sĺz alebo zvlhčujúcich očných kvapiek, zvoľte si názov, ktorý je vášmu srdcu bližší.

Moje oči sa vedia vysušiť rýchlosťou blesku, stačí, že si zabudnem slnečné okuliare, vyjdem von na 5 minút a už cítim mierne štípanie, nič príjemné. Aj preto si slnečné okuliare so sebou nosievam prakticky vždy a všade, rovnako tak umelé slzy. 

Umelé slzy sú očné kvapky, ktorých úlohou je zvlhčiť oko, dodať mu potrebné živiny, vrátiť očiam život. Ideálne a najlepšie sú umelé slzy bez konzervačných látok, to vám potvrdí každý lekár, konzervačné látky totiž oči taktiež vysušujú, takže ak už kvapky tak rozhodne nič typu Visine či iné, ktoré obsahujú konzervačné látky. Umelé slzy je potrebné striedať, berte to ako šampón na vlasy, tiež vám jeden a ten istý nevyhovuje po celý život, s kvapkami je to rovnaké.



Dlho som používala očné kvapky Optive. Sú fakt kvalitné, po použití cítim okamžitú úľavu a čo je najlepšie, dajú sa aplikovať aj na nasadené kontaktné šošovky. Neobsahujú konzervačné látky a ich použitie počas dňa nie je nejako extra limitované, takže ich môžete používať pomerne často, presnejšie sa dočítate na príbalovom letáku. Jedinou nevýhodou je, že sú pomerne drahé a ťažko dostupné, zvyčajne mi ich musia objednávať.
Vylepšenou a ešte kvalitnejšou verziou sú kvapky Optive Plus, tie sú v porovnaní s klasickými Optive ešte lepšie, poskytujú lepšiu úľavu suchým očiam.



Aby som nepoužívala vždy to isté, skúsila som aj Hylo-Care, základnú verziu, avšak tá bola na moje oči pomerne slabá. Existuje viacero variantov a ja som si nejako vypýtala len ten základný. Kvapky sa mi zdajú veľmi slabé, ale ja mám fakt dosť citlivé oči, takže pokiaľ vás suché oko trápi len ojedinele, tak by vám mohli vyhovovať. Moje oči však potrebujú vyššiu dávku zvhlčenia.



Dostávam sa k posledným a mnou súčasne používaným kvapkám Systane Ultra - Silný účinok. Tentokrát som naozaj nezabudla a vypýtal si tie silnejšie. Kvapnem do oka a to je vám pocit, pohodlie, komfort, upokojenie podráždených a suchých očí, toto som dlho hľadala. Porovnateľný efekt mali aj kvapky Opitve Plus. Navyše tieto kvapky sú sympaticky mini, takže sa zmestia aj do tej najmenšej kabelky. A samozrejme sa môžu kvapkať aj cez nasadené šošovky.

Všetky dnes spomenuté umelé slzy stoja cca 10 EUR a všetky sa dajú aplikovať aj pri nasadených kontaktných šošovkách. Hylo-Care sa mi zdali slabé, Systane a Optive naopak úžasné, hlavne tie silnejšie verzie.

Na zdraví šetriť rozhodne netreba, ak pracujete s počítačom alebo v prostredí, kde majú vaše oči tendenciu sa vysušovať, tak si takéto kvapky rozhodne kúpte. Ak nechcete príliš investovať, tak odporúčam zvoliť si aspoň kvapky bez konzervačných látok. Oči sú fakt veľmi dôležité a netreba na ne nikdy zabúdať ani ich brať ako samozrejmosť.

Teším sa na Vaše komentáre. Zaujíma ma hlavne, či máte podobný problém a ako ho riešite.


Komentáre