Letom svetom pri Jadranskom mori


Sny si treba plniť a tým mojím bolo vidieť more. Väčšina mojich dovoleniek bola doposiaľ prevažne poznávacia, no len tak si oddychovať na pláži, kúpať sa v slanej vode a dýchať ten zázračný prímorský vzduch bolo už dlhšie mojím snom a tento rok sa stal skutočnosťou. Spolu s kamarátkou sme sa začiatkom septembra vybrali na týždeň k Jadranskému moru, konkrétne do Duce v Chorvátsku. 

Duce je dedinka v Strednej Dalmácii, nachádza sa v blízkosti prístavného mesta Split, ktoré sa nám tiež poradilo navštíviť. Cestovali sme autobusom nejakých 12 hodín, cesta tam bola v pohode, cesta späť až taká sranda nebola, ale zvládli sme to. 


More je tam fakt čisté, priezračné až tak, že dovidíte bez problémov na dno. Na morského ježka sme našťastie nenatrafili a na pláži sme sa nemuseli tlačiť s miliardou ďalších ľudí, táto destinácia je pokojnejšia a nie je to žiadna masovka. Priamo na pláži rástli stromy, pod ktoré sa dalo v pohode schovať, takže sme aj ušetrili za slnečník. Jediné, do čoho sme investovali boli lehátka a samozrejme strava. 

Chorváti mi neprídu veľmi odlišní od nás Slovákov, ani správaním ani štýlom obliekania. Ich reč tiež nie je pre slovanské národy nič nezvyčajné a ak ovládate aj trochu ruského jazyka, dovtípite sa o čo ide. Samozrejme, že sme vo veľkom využívali aj anglický jazyk, skrátka dohovoriť sa nebol problém.  Do autobusu sa však vedia natlačiť v naozaj hojnom počte. 



Náš výlet do Splitu bol naozaj skvelý, cesta trvala asi hodinu, šli sme autobusom pričom sme samozrejme totálne netušili, kde to vlastne treba vystúpiť, zastávky sú označené dosť neporiadne, no ale ako ja vždy vravím, máme jazyk, takže sme sa pýtali. Prezreli sme si okolie autobusovej stanice, navštívili zopár stánkov a previezli sa aj mhdčkou do obchodného domu. Samozrejme, že sme neobišli ani dôležité a na Slovensku neexistujúce obchodné siete Muller či Bipa, odkiaľ som si doniesla pár kozmetikých kúskov a vďaka nepriazni počasia aj jeden dážnik. Najlepšia však bola cesta, veď mať výhľad na sexy šoféra, to vám ani tlačenica pri vstupných dverách do autobusu neprekáža a že fešák bol a ešte k tomu vtipný, o tom niet pochýb. 


Aj delegát našej cestovnej kancelárie, bol veľmi vtipný, vcelku slušne ovládal český jazyk a bol to taký podarený pán, dokonca nám dal na seba kontakt a Slovensko poznal vcelku dobre. 

No a čo kozmetické som si zbalila? Riadila som sa heslom menej je viac a stavila som na univerzálnosť kozmetiky. Cestoval so mnou šampón, kondicionér, olej na vlasy, opaľovací a poopaľovací krém a pár líčidiel, ale úprimne som ich ani veľmi nepotrebovala. Na odličovacnie som statočne používala poopaľovací krém a šampón na vlasy mal tiež univerzálne využitie, myslím, že cieľom dovolenky je užiť si ju a nie trepať sa naň s plnou kozmetickou výbavou, detto oblečenie, nejdeme na módnu prehliadku a ťažké kufre nosiť nikto nebude. A keď som videla jednu mladú Češku, ako si za sebou ťahá len minikufrík, prišla mi aj moja skromná výbava poriadne veľká.

Asi sa pýtate, aké bolo jedlo, chutné, ale v podstate som neochutnala žiadnu miestnu špecialitu, pleskavica je vraj niečo z mletého mäsa a to ja nerada riskujem. Kamarátka chutnala aj miestne ryby, hlavne rybu Orada a tá jej chutila. 



Táto dovolenka mi ostane v pamäti ešte dlho, veď šlo o prvý výlet k moru a na hocičo prvé sa len tak ľahko nezabúda, hlavne na prvé zážitky.

Verím, že ste si v lete oddýchli a načerpali dosť síl pokračovať ďalej, hlavne v práci tých síl potrebujeme veľa, netvrdím, že chodiť do školy nie je náročné, no časovo ste v nej predsa len kratšie ako trvá bežná pracovná doba, ach kto len vymyslel 8 hodinový pracovný čas. 

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte svoje letné zážitky.


Komentáre

  1. Krásne fotky. :) Miestnych špecialít nie je treba sa obávať, kuchyňa je vážne skvelá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž tak snáď nabudúce naberiem viac odvahy čo sa jedla týka. Ich pečivo však bolo vynikajúce.

      Odstrániť
  2. Moc hezký článek, je vidět, že sis to tam opravdu užila :) V Chorvatsku jsem už párkrát byla, ale ne na tomhle místě. Věřím, že tam je krásně :) Já jsem letos také vyrazila s kamarádkou k moři a to do Řecka na Chalkidiki, bylo tam taky moc hezky :) Já jsem si třeba v Chorvatsku dávala "kalamári" a bylo to dobré! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pri mori je vždy dobre, asi je jedno, pri akom, toto bolo moje prvé more, takže mi asi utkvie v pamäti, no chystám sa pozrieť aj iné moria a krajiny, cestovanie ma vcelku chytilo, ani som nevedela, že ma to bude až tak baviť.

      Odstrániť
  3. To musela být super dovolená. Vypadá to tam nádherně. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru tak som si oddýchla, že som sa vôbec nemala chuť vracať do práce.

      Odstrániť
  4. Aj ja som sa v nedeľu vrátila z Chorvátska, po tom čo sa deje vo svete sa popravde bojím ísť niekam ďalej :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že vo svete sa vždy niečo dialo a niečo diať bude, nebezpečenstvo rozhodne netreba vyhľadávať, ale zase ani sedieť doma nie je dobré. Myslím, že Chorvátsko bolo tento rok cieľovou destináciou pre mnohých ľudí, ja som sa tam cítila maximálne bezpečne.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.