Slávny príbeh pokračuje - Harry Potter a prekliate dieťa


Fanúšikov fascinujúceho príbehu mladého čarodejníka Harryho Pottera bolo a je neustále dosť. Ja sa medzi nich tiež hrdo zaraďujem. Prečítala som všetkých sedem dielov a pozrela si aj ich filmové spracovania. Ako vždy ma však viac oslovili a za srdce chytili práve knihy. Po dočítaní posledného dielu ma však chytila mierna nostalgia. To už je vážne koniec? A veru nie je a na pultoch kníhkupectiev sa objavilo krátke pokračovanie - Cursed Child alebo Prekliate dieťa.
Dej knihy sa odohráva v čase, kde sa siedmy diel skončil. Harry je šťastne ženatý po boku Ginny, Ron sa zase oženil s Hermionou a táto kniha je tak o nich, ako aj o ich deťoch. Hlavnou postavou tu však nie je slávny Harry, ale jeden z jeho synov - Albus Severus. V Rokforte ho triediaci klobúk pridelí do Slizolinu a jeho najlepším kamarátom sa stane syn Draca Malfoya, kedysi úhlavného nepriateľa jeho otca. Tí dvaja spolu navystrájajú všeliaké dobrodružstvá, no nemusíte sa báť, nestanú sa z nich záporné, temné postavy. Ako sa príbeh končí nebudem prezrádzať, no kniha sa mi páčila.

Pokiaľ čakáte knihu v klasickom štýle, akými boli písané predošlé diely Harryho Pottera, tak sa nedočkáte. Ide o knihu písanú formou divadelnej hry a aj napriek jej vizuálnej hrúbke ju prečítate veľmi rýchlo. Sama som nechápala, ako to brat dal tak rýchlo, no potom som vzala knihu do ruky aj ja a scenár sa opakoval. Kniha je písaná nariedko, na jednej strane nie je veľa textu takže sa číta rýchlo.

Páčilo sa mi, že v knihe sa tentokrát veľmi nerozoberali omáčky typu opis prostredia a postáv, aspoň ja takéto pasáže v knihách nemám rada. Sú to opisy, ktoré ma uspávajú až tak, že ich niekedy skrátka preskočím. Našťastie sa tomu autorka vyhla a kniha fakt stojí za to. Dej je pútavý a zaujímavý od prvej stránky po poslednú.

Ako hrdý fanúšik mi ostáva len dúfať, že sa v budúcnosti dočkám ešte ďalšieho HP prekvapenia. Čo sa premieta hlavou autorky J.K. Rowling netuším, ale ostávam optimisticky naladená. Ako doplňujúce knihy sú v predaji Fantastické zvery a ich výskyt či Rozprávky barda Beedla. Osobitne tie rozprávky sa v knihách HP niekedy spomínali. 

A teraz sa už teším na komentáre všetkých fanúšikov Harryho Pottera. Čítali ste túto novú divadelnú hru? Páčil sa vám netypický štýl knihy? Viete o nejakom ďalšom potenciálnom pokračovaní tohto slávneho diela?

Komentáre

  1. Ano ano ano...

    Musim priznat, ze tohle je hodne povedena knizecka.. Dej me chytl velmi rychle a prectena byla za jeden den..
    Kdyby to tak chteli hodit i do filmove podoby... Me teda ty omacky kolem nevadi... Ale vadilo mi tam jak bylo psane treba zmena prostredi, sceny..

    A co se tyka fantastickych zvirat, tak to u me propadlo na plne care.. Na druhy dil uz urcite do kina nepujdeme...Teda alespon ja ne...Zly dej, hlavni herec ziva katastrofa...No uz nikdy vice..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja verím, že aj toto sfilmujú. Kniha bola perfektná. Fantastické zvery som začala pozerať, ale nejako ma tiež ten film nezaujal, skončila som asi v polke a ďalej to dopozerať ani neplánujem. Také možno pre detičky dobré pozrieť si tie zvieratká špeciálne, ale pre mňa to zaujímavé nebolo.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.